Start

JÄMFÖRBREDBAND.nu PRESENTERAR

JÄMFÖR BREDBAND – BÄSTA BREDBANDET 2020

Är du ute efter det bästa bredbandet i Sverige – något som är snabbt, stabilt och till ett bra pris? Då har du hittat rätt! Vi listar Sveriges bästa bredbandsleverantörer.

BÄSTA FIBER BREDBANDET 2020

Fiber bredband är den snabbaste sortens bredband som vi har i Sverige. Nedan hittar du det bästa fiber bredbandet 2020.

TELENOR

Telenor har ett supersnabbt fiber bredband som passar dom flesta hushållen och behoven. Oavsett om ni är 2 eller 7 personer i familjen, om ni gejmar, streamar eller laddar upp filmer så håller Telenor måttet. Du väljer själv hur snabb hastighet du vill ha mellan 100, 200, 250, 500 eller 1000MB/S.

TELIA

Telia kommer in på andra plats med sitt fiber bredband. Dom har väldigt stabilt bredband som sällan strular, och det är dessutom tillgängligt i dom största delarna av Sverige. Ett väldigt bra alternativ för familjer som vill få ut det mesta av sitt internetanvändande, och passar bra för likväl äldre som barn.

OWNIT

Ownit är Sveriges snabbaste fiber bredband och passar perfekt för gamers. Det är ingen tillfällighet att dom bidrar med internet till världens största gamingcenter – Inferno Online i Stockholm. Dessutom är dom framtagna som bäst i test av Svenskt Kvalitetsindex, baserat på kundundersökningar.

TRE

Tre har också ett pålitligt fiber bredband, men det är tyvärr inte lika snabbt som dom 3 tidigare kandidaterna. Dessutom är det i samma prisklass trots att det har sämre kvalitet. Tre fungerar dock, och kan tillfredsställa de internetanvändarna som inte behöver lika snabbt internet som dom största användarna.

VILKET BREDBAND PASSAR MIG?

Det finns olika bredband för olika situationer.


FIBER BREDBAND

Det snabbaste bredbandet vi har tillgång till i Sverige.


MOBILT BREDBAND

4G bredband som du kan ta med dig vart du än befinner dig. 5G har börjat lanseras i Sverige.

ADSL BREDBAND

För dom som inte har tillgång till fiber bredband.


BÄSTA MOBILA BREDBANDET 2020

TELENOR

TELIA

OWNIT

TRE

BÄSTA ADSL BREDBANDET 2020

Nedan hittar du det bästa ADSL bredbandet 2020.

TELENOR

TELIA

OWNIT

TRE

OM BREDBAND

VI JÄMFÖR BREDBAND – SÅ ATT DU KAN VÄLJA DET SOM PASSAR DIG BÄST

När vi jämför bredband så utgår vi ifrån flera viktiga parametrar, och vi gör detta för att du ska slippa helt enkelt.

Det är väldigt tidskrävande och kräver mycket research, men vi är säkra på att vi har sammanställt Sveriges absolut bästa bredband 2020. Det kan vara en skrämmande uppgift att välja mellan de bästa leverantörerna, särskilt när du måste överväga så många olika alternativ. Låt oss hjälpa till att göra ditt beslut lättare genom att tillhandahålla en lista över de bästa internettjänsterna i ditt område.

VAD BEHÖVER JAG?

Vi går igenom alla olika viktiga faktorer som hastighet, paketalternativ, pris och täckning för att hjälpa dig hitta den bästa internettjänsten som är skräddarsydd efter dina behov. Du kan också välja paketalternativ som inkluderar telefon och TV som du kan paketera med din internettjänst.

VI ÄR HÄR FÖR ATT HJÄLPA TILL

Om du fortfarande är osäker på vilken bredbandsleverantör du behöver har vi svarat på några vanliga frågor nedan för att hjälpa dig. Oavsett om du är osäker på vilken hastighet du behöver, är intresserad av fiberinternet eller vill ha information om samlade abonnemang, har vi täckt det nedan med vår guide till de bästa internetleverantörerna i Sverige.

VILKEN ÄR DEN BÄSTA INTERNETLEVERANTÖREN I NÄRHETEN AV MIG?

Din plats är den mest kritiska faktorn när du väljer din internetjänst eftersom abonnemang och priser är beroende av var du bor. Inte alla leverantörer och deras produkter finns tillgängliga på alla platser, så det är viktigt att filtrera på din adress så att du kan se de bästa priserna och planerna som är tillgängliga för dig. Sedan måste du också komma ihåg vad som är viktigast för dig. Om du är en tung internetanvändare med flera personer i ditt hem, bör bredbandshastigheten vara en viktig faktor. Om du bryr dig mer om pris, kan du behöva kompromissa med vilken hastighet du väljer och undersöka vilka paketpris som finns tillgängliga.

VILKEN BREDBANDSHASTIGHET BEHÖVER JAG?

Att bestämma vilken internethastighet du behöver beror på flera faktorer – hur du använder internet, antalet personer i ditt hem, hur många enheter som används. Om du har mer än en person hemma som försöker streama filmer eller ladda ner videor, kan det vara klokt att öka din bandbredd. Till exempel rekommenderar Netflix 3Mb/s för standardkvalitet, 5Mb/s för en högdefinitions streaming och 25Mb/s för streaming av Ultra HD-kvalitet. Du måste komma ihåg att detta är den rekommenderade hastigheten för tjänsten på egen hand, inte för din totala internethastighet. Om du har flera personer i ditt hem som använder olika enheter och streamar, kanske du vill ha minst 30Mb till 50Mb/s. Om du bara använder ditt internet för att surfa på webben och använda sociala medier så borde inte behöva mer än cirka 10 MB/s.

FIBERINTERNET VS KABELINTERNET

Precis som tv använder kabelinternet (som även kallas ADSL) en kabel för att överföra data och används för att leverera både internetanslutningen och TV på samma gång. En fiber-internetanslutning sänds däremot med en fiberoptisk kabel som skickas via små, flexibla glaskablar som överför ljus. Eftersom fiberanslutningen levereras på en dedikerad linje ger den en mer jämn hastighet än kabelinternet. Fiber är också dyrare än kabelinternet. Det är dock värt att notera att kabelinternet nästan helt fasats ut från Sverige.

TV OCH INTERNETPAKET

De flesta leverantörer erbjuder paket som inkluderar internet och TV, internet och telefon eller alla tre. Du kan också vanligtvis spara pengar genom att samla dina tjänster eftersom de flesta leverantörerna erbjuder rabatter om du vill lägga till TV eller en hemtelefonlinje till din internettjänst. För telefonpaket kan du välja om du vill inkludera nationella samtal, mobilsamtal och internationella samtal som alla kommer att vara en faktor för att bestämma kostnaden.

När du väljer vilket TV-paket du vill bör du tänka på vilka TV-kanaler som är viktiga för dig så att du kan välja det bästa paketet som innehåller de specifika kanalerna. Inte intresserad av att lägga till en telefonlinje eller kabel? Inga problem!

Alla internetleverantörer erbjuder abonnemang som inkluderar bara internet, så du behöver inte betala för en extra tjänst du inte vill ha. Det finns flera internettjänster att välja mellan:

ADSL: Det här fungerar över samma linje som din fasttelefon, och du kan fortfarande prata i telefon medan du surfar på webben.

Fiberbredband: detta erbjuder hastigheter många gånger snabbare än ADSL eller kabel med en mer stabil prestanda, särskilt vid peak tider på dagen. Fiberoptik är perfekt om du strömmar mycket musik eller video, för onlinespel eller för ett hushåll där flera använder internet, eller om du har massor av enheter, men det kan komma till ett högre pris.

Fiber finns ännu inte överallt i landet, och de snabbaste fibertjänsterna finns främst i storstäderna. Tillgängligheten ökar hela tiden när leverantörerna utökar sina fibernät, så det är värt att kontrollera om det nu är tillgängligt för dig.

Mobilt bredband (3G, 4G, eller 5G): Detta är en tjänst du kan ansluta till hemma såväl som när du är ute på vift. Det är bekvämt och kräver inte en fast telefon.

Du får vanligtvis en USB-dongel för att ansluta till din dator, eller en speciell trådlös box som bara behöver strömförsörjning. Det finns inga kablar och du kan välja mellan att betala för din användning eller genom att ha ett visst antal Gigabyte per månad.

LÄR DIG MER

VAD BETYDER OBEGRÄNSAT BREDBAND?

ANVÄND DATA

När du använder internet – oavsett om du läser din e-post, tittar på ett TV-program på Viaplay eller strömmar en film på Netflix – konsumerar du data.

OBEGRÄNSAT

Om du har ett obegränsat bredbandspaket betyder det att du kan använda så mycket data du vill varje månad utan att betala några extra avgifter.

INGA EXTRA AVGIFTER

Oavsett om du har ett obegränsat eller begränsat abonnemang så ska du självklart inte betala några oväntade avgifter, speciellt inte dolda avgifter.

HUR MÄTS BREDBANDSHASTIGHETER?

Hastigheten som mäts när vi pratar om bredband är “hur snabbt data överförs”. När du klickar på en länk till en webbplats eller har skickat ett e-postmeddelande är det hastigheten för dataöverföring som avgör hur snabbt handlingen blir avklarad.

Vanligtvis ser du bredbandshastighet uppmätt i Megabit per sekund (Mbps) eller Gigabit per sekund (Gbps). Folk antar ofta att en nedladdningshastighet på 1 Mbps låter dem ladda ner en 1 MB (Megabyte) -fil på en sekund.

Det skulle vara trevligt och enkelt men tyvärr är det inte fallet. En Megabit är 1/8 så stor som en Megabyte, vilket innebär att du behöver en anslutning på 8 Mbps för att ladda ner en 1MB-fil på 1 sekund.

HUR HITTAR MAN DET BÄSTA BREDBANDSAVTALET?

För att hitta det bästa bredbandsavtalet för ditt hem bör du beakta följande faktorer:

Bredbandshastigheter: För de flesta av oss är hastighet den viktigaste faktorn när du väljer ett bredbandspaket, och snabbare är oftast bättre. Du kan köpa det billigaste bredbandspaketet som erbjuds, men om det inte är en tillräckligt snabb hastighet är det inte så mycket att göra.

Månadspris: Det pris du betalar varje månad kommer sannolikt att vara en avgörande faktor när du letar efter ett nytt bredbandsavtal. Många leverantörer erbjuder tunga rabatter under en viss period, men håll utkik efter vad som händer när kampanjen tar slut. Vi har upptäckt att kostnaden i genomsnitt ökat med 62% efter att en kampanj tar slut. Det finns också ett antal andra punkter att tänka på innan man bara tittar på månadspriset eftersom det kan finnas dolda besparingar – och kostnader – på andra områden.

Kontraktslängd: Bredbandsavtal tenderar att erbjudas som 12- eller 18-månaders kontrakt, även om vissa leverantörer erbjuder flexibla rullande planer. Även om långa kontrakt kan kännas jobbigt, gynnar de dig faktiskt dig eftersom du kommer att betala ett lägre månadspris under en längre tid. Men om du är student eller hyresgäst, kommer du att vilja lägga din uppmärksamhet på längden på ditt kontrakt eller så kan du få betala avgifter för tidig uppsägning.

Inställningskostnader eller hårdvara: När du letar efter bredbandsavtal ska du inte bara tänka på månadspriset, se upp för installationskostnaderna eller potentiell hårdvara du måste köpa. Ett lågt månatligt pris kan “kompenseras” av en dyr förskottsbetalning.

Freebies och belöningar: För att göra ett bredbandsavtal mer attraktivt kommer många leverantörer att lägga till någon form av belöning – kampanjer eller en teknisk present. Beroende på värdet på dessa (och värdet för dig) kan dessa sänka den effektiva månatliga kostnaden.

Tillägg som du behöver: Bredbandserbjudanden är inte alltid begränsade till bara bredband. Du kan vanligtvis hitta bredbandspaket från leverantörer som paketerar flera tjänster, som tv-paket, samtalsplaner eller till och med mobilavtal. Paketering av bredband och TV har sina fördelar, men du vill se till att du väljer rätt TV-paket för dina behov innan du registrerar dig. Kontrollera att du kan se dina favoritserier eller sporter.

VILKEN BREDBANDSHASTIGHET BEHÖVER JAG?

Om du har letat efter ett nytt bredbandsavtal har du troligtvis sett hastigheter som annonseras som Mbps, vilket står för “megabit per sekund” och hänvisar till nedladdningshastigheten du kan förvänta dig. När du tittar på bredbandsavtal och utvärderar bredbandshastigheter vet du förmodligen att ett högre antal Mbps är snabbare. Men hur mycket bredbandshastighet behöver du?Ett bra sätt att mäta vilken hastighet du behöver är att köra ett bredbandshastighetstest medan du är hemma och på ditt Wi-Fi-nätverk. Ett bredbandshastighetstest säger dig nedladdnings- och uppladdningshastigheter som är tillgängliga på din nuvarande anslutning. Om du är nöjd med din bredbandshastighet vill du hitta ett bredbandsavtal som kan matcha dessa hastigheter.

Om du tycker att du alltid buffrar eller är missnöjd med ditt nuvarande bredbandspaket, leta efter något snabbare. Alternativt kan du alltid gissa vilken bredbandshastighet du behöver baserat på ditt hem och vad du huvudsakligen använder internet för.

0-30 Mbps: Om du bor i ett hem med bara en eller två andra personer, eller om du inte ofta använder internet för mer än att surfa eller sociala medier, kan du förmodligen komma undan med ADSL bredband, som erbjuder genomsnittliga hastigheter cirka 10 Mbps.

30-60 Mbps: Hem med tre eller fler användare online samtidigt – speciellt om någon av er eller alla strömmar – vill välja ett fiberbredbandspaket. Ensamma streamare och mindre hus kan troligtvis komma undan med ett bredbandsavtal som erbjuder hastigheter på 38 Mbps eller 50 Mbps.

60-100 Mbps: För hem där streaming är den viktigaste formen för underhållning, vill du se till att du har en stadig anslutning för att försöka undvika buffring. Snabbare bredbandserbjudanden med fiber, med hastigheter runt 63 Mbps, är vanligtvis bara några kronor mer per månad och är värda det för större hus eller personer som älskar att strömma TV-serier och filmer.

100 Mbps eller högre: Om du spelar, har många enheter i ditt hem eller ofta laddar ner stora filer, vill du leta efter bredbandsavtal som kan erbjuda hastigheter över 100 Mbps. Personer som regelbundet arbetar hemifrån kan också vara intresserade av dessa snabbare anslutningar för att göra konferenssamtal och fildelning ännu enklare.

FÅR JAG DEN ANNONSERADE HASTIGHETEN?

Bredbandshastigheterna som annonseras på våra bredbandsavtal är genomsnittliga hastigheter, vilket är den nuvarande standarden som leverantörerna måste följa. Medelhastigheter mäts under högtid – mellan 20 och 22 när de flesta är online – och måste vara tillgängliga för minst 50% av användarna. Det betyder att du har 50/50 chans att få hastigheter över eller under detta nummer. Det finns ett antal andra faktorer som kan påverka din bredbandshastighet:Den typ av anslutning du har. I allmänhet erbjuder fiberbredband – vare sig det är fiber till hemmet eller fiber till skåpet – snabbare,

GÅ MED I VÅR MAIL-LISTA

HÅLL DIG UPPDATERAD