Hur byter man bredbandsleverantör?

Att byta bredband är mycket lättare än de flesta antar. Den knepiga biten är att välja en ny affär som passar dig. I den här guiden tar vi dig igenom informationen om hur du gör exakt det. Men innan du väljer att byta bredbandsleverantör så rekommenderar vi att jämföra vilket bredband som passar dig.

Det var en tid för inte så länge sedan där byte var en ganska smärtsam process. Där du måste hoppa igenom ringarna hos din befintliga bredbandsleverantör såväl som din nya. Dessa dagar har vi dock infört regler som gör att bredband nästan är lika friktionslöst som att byta elleverantör.

Byta bredbandsleverantör steg för steg:

 1. Kontrollera att ditt nuvarande bredbandsavtal är slut
 2. Beräkna vilken bredbandshastighet du behöver
 3. Begränsad eller obegränsad?
 4. Ställ in en budget
 5. Kontrollera tillgänglighet och jämför
  Ta några ögonblick för att läsa igenom det här avsnittet och sannolikheten för att du ska hitta det bästa för ditt hushåll kommer att skyrocket.
 6. Ta reda på om du inte är i kontrakt
  De flesta kontrakt är mellan 12 månader och två år. Det finns visserligen dyrare rullande kontrakt för en månad och du kommer att se enstaka kontrakt längre än två år i gengäld för lägre priser eller något annat sötningsmedel. För de allra flesta kommer det dock att vara mellan 12 och 24 månader.

Om du fortfarande ingår i ditt nuvarande kontrakt är det troligt att det kommer att bli en avgift för att lämna tidigt. Detta är ofta hela summan av de återstående månatliga betalningarna på ditt kontrakt, men det kan vara mindre. Om du inte är säker på om du fortfarande är i din avtalsperiod kan du antingen kontrollera via din leverantörs onlineportal eller ringa dem.

Observera att vissa leverantörer hjälper dig med avgifter för tidig utgång som tas ut av din tidigare leverantör. Men vilket som helst återbetalningsbelopp som en leverantör erbjuder för att byta till dem släpps långsamt ut över månader och år, kompenseras inte direkt vid bytet. Du måste fortfarande betala dina avgifter för tidig utgång.

Beräkna vilken bredbandshastighet du behöver

Om du byter från ett befintligt avtal bör detta vara en ganska enkel fråga att svara på. Behöver du något snabbare eller var hastigheten du redan hade bra? Det är dock vanligtvis inte en bra idé att välja något långsammare om du inte är helt säker på att du inte behöver ytterligare megabit. Om du behöver riktigt snabbt bredband så rekommenderar vi att välja fiber bredband.

Om du emellertid ofta befinner dig som väntar på att saker laddas, laddas ner eller buffras kanske du vill göra dig och ditt hushåll en tjänst och plumpa efter något lite snabbare. Men hur mycket snabbare?

Ett bra sätt att beräkna hur stor hastighet ditt hushåll behöver är att faktor 10 Mbps för alltid hushållsmedlem som regelbundet använder internet. Dessutom bör du fördubbla till 20Mbps för varje person som är antingen en spelare eller regelbundet strömmar filmer och TV-program i UHD 4K-upplösning.

Begränsad eller obegränsad?

Snabb sidoanteckning: även om de allra flesta tillgängliga bredbandserbjudanden är obegränsade – med andra ord, det finns inget lock på mängden data du använder varje månad – det finns fortfarande ett eller två cappade paket som flyter omkring. Om ditt hushåll använder mycket lite data varje månad (inte strömmer filmer och TV och inte laddar ner spel och appar) kanske du kan spara några kilo genom att välja ett begränsat paket.

Vårt råd är dock att undvika dem. De flesta hushåll använder mer data än de antar.

Ställ in en budget

Liksom alla produkter med ett brett utbud av priser tillgängliga är det lätt att bli förkörd om du inte tänker på en siffra som du helst skulle vilja betala varje månad. Det kommer att göra det lättare att hitta rätt affär, och det är mindre troligt att du blir bortförd med att betala för hundratals megabit du faktiskt inte kommer att använda.

När du faktorerar bredbands-, TV- och telefonpaket är det verkligen möjligt att spendera mycket pengar. Ha en siffra i åtanke och försök att inte bli bortkörd. Ett bredbandspaket som levererar 200 Mbps till ett hushåll vars maximala användning aldrig överstiger 50 Mbps är ungefär lika användbart för dig som ett par byxor med ett extra ben.

Kontrollera tillgänglighet och jämför

Inte alla bredbandsleverantörer är tillgängliga på varje adress. Vissa leverantörer finns nästan överallt, medan andra, som har sitt eget nätverk, är tillgängligt för cirka 60% av Sveriges hem. Är du ofta på resande fot så kan mobilt bredband vara för dig.

Du kan använda ditt postnummer för att kontrollera vad som finns tillgängligt på din adress med hjälp av verktyget nedan. Det är ganska säkert – vi lagrar inte denna information.

Linjeuthyrning innebär att du vanligtvis också har en hemtelefon
Snabb sidoanteckning: om du byter bredbandsleverantör måste du nästan säkert byta din fast leverantör samtidigt. Det finns undantag, men nio gånger av tio kommer detta att vara fallet eftersom bredbands- och linjebestämmelser är knutna samman. Oroa dig inte, du kommer att kunna behålla ditt befintliga telefonnummer.

Spara stort på bredbandspaket

De flesta av oss känner till begreppet bulkköp – ju mer du köper, desto mindre betalar du per artikel. Och detsamma gäller när det gäller bredband, både vad gäller den hastighet du väljer (kostnad per megabit går ner ju snabbare ditt paket) och när det gäller att ta ut mer än en tjänst hos en leverantör.

Tänk noga innan du väljer en bredbandsavtal på egen hand. Det finns ofta erbjudanden där som ger dig en abonnemangs-tv-tjänst till en rabatterad eller till och med (vid vissa tider på året) försumbar extra kostnad. Vissa leverantörer tillåter till och med att du paketerar rabatterade mobila SIM-kort.

Dra fördel av rabatter, presenter, kuponger och andra erbjudanden

Detta är avgörande. På en fullsatt (många skulle säga hälsosamma) telemarknader, faller leverantörer över sig själva för att erbjuda de bästa lockelserna att registrera sig. Dessa sträcker sig från extremt billiga månatliga betalningar till presentkort (allt från 2500 till 2750kr) eller gratis presenter som en smart högtalare, TV eller spelkonsol.

Vad du kastas in ska vara den näst viktigaste faktorn efter att du har bestämt dig för hastighet, budget och de tjänster du vill ta ut. Att välja en något billigare affär när det finns en med £ 200 cashback tillgänglig är uppenbarligen en falsk ekonomi.

Kontakta din befintliga bredbandsleverantör – eller inte

För några år tillbaka ändrades reglerna så att du inte behöver ringa din befintliga leverantör för att säga att du lämnar, så länge din gamla leverantör och din nya leverantör är i samma nätverk.

Vänta på installationsdatumet. Nu när du har valt en affär som du är nöjd med, behöver du bara vänta på att installationen äger rum. Vanligtvis kommer detta att innebära ett ingenjörsbesök på växlingsdagen, som vanligtvis är ungefär två veckor efter det datum du registrerade dig. Det kan vara lite längre än så eller så kan det vara lite snabbare, men detta är ett bra tumregel i genomsnitt.

Oroa dig inte, du kommer inte att vara utan anslutning på något mer än några timmar som mest, och ofta är processen helt sömlös.

 • Fördelar och nackdelar med att byta bredbandsleverantör
 • Betala mindre för en bättre affär
 • Få cashback eller gåvor
 • Bundla TV och mobil och spara
 • Kan behöva ingenjörsbesök
 • Vissa erbjudanden har förkostnader
 • Du måste returnera befintlig utrustning
 • Enkelt uttryckt: personer som har varit på samma affär i mer än ett år betalar för mycket och skulle få bättre service att välja en ny affär – särskilt om det erbjuder cashback, presenter eller ett extremt lågt erbjudande pris.

Som sagt, det finns helt giltiga skäl till varför inte alla byter leverantör vid varje tillfälle. Om du prenumererar på Virgin TV eller Sky TV såväl som deras bredband kan du vara ganska knuten till din set-top box och de potentiellt hundratals timmar med program du har spelat in.

Om så är fallet rekommenderar vi att du ringer din befintliga leverantör för att berätta för dem att du tänker lämna och se om de är villiga att gå vidare med priset. Pruta, väsentligen. Du skulle bli förvånad över hur ofta det fungerar.

Byt bredband och TV

Om du har både bredbands- och TV-tjänster från en enda leverantör och du vill byta bredband, borde det inte vara ett problem. Om du är med Sky eller Virgin kan du byta bredband utan att byta TV om du är fast besluten att behålla den service och utrustning som du för närvarande har.

Tänk emellertid på att byte av båda gör att du kan dra bättre nytta av paketerbjudanden som finns tillgängliga från din nya leverantör. Om du byter båda, kom ihåg att leverantören du lämnar vill ha sin set-top box tillbaka, såvida det inte är en du köpte direkt.

Jämför bredbands- och TV-tjänster

Vanliga frågor

Kommer jag utan bredband under växeln?
Nej. Eller åtminstone inte så länge. Såvida det inte finns något slags fel (och detta är sällsynt) kommer det mest du är utan bredband vara i en timme eller två. Mer vanligt är processen helt sömlös.

När kan jag byta till en ny bredbandsleverantör?
Två alternativ: antingen när ditt nuvarande kontrakt löper ut, eller när det finns tillräckligt få månader som du inte bryr dig om att betala ett litet belopp i avgångsavgifter – eller om dina avgiftsavgifter kommer att täckas av din nya leverantör. Du kan också växla när som helst i ditt kontrakt utan avgiftsavgifter om din leverantör inte levererar den tjänst som den lovar. Se Ofcom för mer information.

Kan jag behålla mitt befintliga telefonnummer?
Ja. Om du byter bredbandsleverantör, är det troligt att du byter din fastighetsleverantör tillsammans med det – det finns väldigt få sätt att undvika. Du behåller ditt befintliga fasta nummer om du inte begär ett nytt.

Hur lång tid tar det att byta bredbandsleverantör?
Hela processen tar dig cirka 10-15 minuter att jämföra och hitta det erbjudande du vill, följt av en väntan på ett par veckor för installation och kanske en timme hemma medan ingenjören utför arbetet, beroende på vem du byter från och till.

Jag är förvirrad: vilken är den bästa bredbandsleverantören?
Hur länge är en bit sträng? Vodafone är ofta det billigaste, Plusnet har vunnit flest priser för sin kundservice. Virgin Media är i storleken det snabbaste, Sky erbjuder den bästa abonnemangs-TV som du kan pakka in med ditt bredband. Det finns inget övergripande “bästa” eftersom det helt beror på vad som är viktigast för dig.

Kan jag behålla min e-postadress om jag byter?
Postkontors bredband raderar din e-postadress omedelbart när du byter. TalkTalk låter dig behålla den i ett år och sedan ta bort den. För Virgin Media får du behålla det i 90 dagar. Plusnet låter dig behålla den, men du måste fortsätta betala leverantören ett litet belopp för att göra det, medan BT och Sky låter dig behålla din e-postadress på obestämd tid om du byter eller inte, så länge du använder den ibland.

Finns det några dolda kostnader eller utgångsavgifter som jag bör vara medveten om?
Nej. Endast avgifter för tidig utgång om du lämnar innan kontraktsslutet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *