Fiber bredband

JÄMFÖRBREDBAND.nu PRESENTERAR

JÄMFÖR FIBER BREDBAND – BÄSTA FIBER BREDBANDET 2020

Det kan vara svårt att välja rätt bredband. Att jämföra fiber bredband har dock aldrig varit lättare. Välkommen!

BÄSTA FIBER BREDBANDET 2020

Dessa är dom bästa fiberleverantörerna just nu. Det bästa fiber bredbandet 2020 är som följande:

TELENOR

TELIA

OWNIT

TRE

OM BREDBAND

VI JÄMFÖR FIBER BREDBAND – SÅ ATT DU SLIPPER

När vi jämför bredband så utgår vi ifrån flera viktiga parametrar, och vi gör detta för att du ska slippa helt enkelt.

Det är väldigt tidskrävande och kräver mycket research, men vi är säkra på att vi har sammanställt en lista av Sveriges absolut bästa fiber bredband 2020. Det kan vara en skrämmande uppgift att välja mellan de bästa leverantörerna, särskilt när du måste överväga så många olika alternativ. Låt oss hjälpa till att göra ditt beslut lättare genom att tillhandahålla en lista över de bästa internettjänsterna i ditt område.

VAD ÄR FIBER BREDBAND?

Bredband är en teknik som används för att få tillgång till internet till ditt hushåll. Det finns i två typer: standardbredband (även kallad ADSL) och fiberbredband (även kallad fiberoptiskt bredband).

VI ÄR HÄR FÖR ATT HJÄLPA TILL

Om du fortfarande är osäker på vilken internetleverantör du behöver har vi svarat på några vanliga frågor nedan för att hjälpa dig. Oavsett om du är osäker på vilken hastighet du behöver, är intresserad av fiberinternet eller vill ha information om samlade abonnemang, har vi täckt nedan med vår guide till den bästa internetleverantören.

SKILLNADEN MELLAN FIBER BREDBAND OCH ADSL BREDBAND

ADSL bredband – Det här är bredband där din koppartelefontråd bär signalen från ditt hus hela vägen till telefonväxeln. Koppar kan inte transportera höghastighetsbredband någonstans i närheten av så snabbt som fiberkablar. Därför är standard ADSL bredband nästan alltid betydligt långsammare och ofta lite billigare.

Fiberbredband – Fiber eller fiberoptiskt bredband använder glaskablar som transporterar ljus. Tekniken är komplex och svår att förstå, men resultatet är detta: Fiberbredband är mycket snabbare. Där ADSL kan bära en signal upp till cirka 20 Mbps över typiska avstånd (oftare runt 10 Mbps), men med fiber är himlen gränsen. Vissa fiber erbjudanden överstiger 1Gbps. Men inte alla fiberbredband är lika. Det finns faktiskt två typer: FTTC och FTTH. Du behöver inte oroa dig för detta eftersom bara FTTC är allmänt tillgängligt. Men för grundlighetens skull, här är en kort förklaring.

SKILLNADEN MELLAN FTTC OCH FTTH FIBERBREBAND

FTTC – Står för “fiber till skåpet”, och betyder att ditt bredband använder fiberoptiska kablar så långt som till skåpet som man ibland kan se på gatuhörnen, och använder sedan din lokala linjer resten av vägen. FTTH (även ibland kallad FTTP) – Står för “fiber till hemmet” (FTTH) eller “fiber till lokalerna (FTTP)”. Båda betyder samma sak. Med FTTH löper fiberkablarna hela distansen, inklusive från skåpet till ditt hem. Fördelen med FTTH är att den kan leverera en mycket snabbare bredbandssignal än FTTC, som fortfarande måste förlita sig till viss del på interna kablar. Du behöver inte oroa dig för FTTC och FTTH när du väljer en bredbandsavtal. Alla fiberleverantörer erbjuder bra kablar i Sverige.

JÄMFÖR FIBER ERBJUDANDEN

Hur hittar jag fibernätet som passar mig? Att hitta rätt erbjudande beror på några faktorer: Behovet av ditt hushåll, din budget, om du har en föredragen leverantör, om du vill slå ihop den med TV och mer. När du väl har en idé om vad du är ute efter i alla dessa avseenden kan du börja jämföra. Här är några tips som hjälper dig att bestämma vad du söker efter.

HUR MAN VÄLJER FIBERHASTIGHET

Det finns många väldigt komplexa sätt att göra detta, men en bra tumregel är att ta 10 Mbps för varje person i ditt hushåll som använder internet, sammanställa det och använd sedan det numret för att vägleda dig i ditt val. Det finns ett par tillägg till denna formel som du kan behöva överväga:

Spelare – Om en medlem i ditt hushåll är en spelare och regelbundet gillar att ladda ner, spela och strömma videospel online, bör du fördubbla deras internetanvändning till 20 Mbps.

4K (UHD) TV – För varje 4K TV i huset bör du lägga till ytterligare 10 Mbps. 4K är den senaste HD-TV-tekniken, så du bör veta om du har den. Om du inte är säker, fråga eller ta reda på det.

HUR MÄTS BREDBANDSHASTIGHETER?

Hastigheten som mäts när vi pratar om bredband är “hur snabbt överförs data”. När du klickar på en länk till en webbplats eller skickar ett e-postmeddelande är det hastigheten för dataöverföring som avgör hur snabbt du ser ett svar.

Vanligtvis ser du bredbandshastighet uppmätt i Megabits per sekund (Mbps).Folk antar ofta att en nedladdningshastighet på 1 Mbps låter dem ladda ner en 1 MB (Megabyte) -fil på en sekund.

Det skulle vara trevligt och enkelt men tyvärr är det inte fallet. En Megabit är 1/8 så stor som en Megabyte, vilket innebär att du behöver en anslutning på 8 Mbps för att ladda ner en 1MB-fil på 1 sekund.

FIBER ÄR MYCKET SNABBARE

Surfa på nätet, använda sociala medier, använda appar på din telefon, multiplayer-spel (spela dom, inte ladda ner), nätbank, dela foton – alla dessa aktiviteter och många andra som dem kräver faktiskt inte mycket fart . Om det är sådana saker du exklusivt gör, räcker antagligen med en långsammare anslutning. Men om det finns flera personer i ditt hushåll och de gillar att strömma filmer i high definition, laddar ner spel och / eller filmer då kommer du att behöva fiber internet.

FIBER GER BÄTTRE VALUTA FÖR PENGARNA

En gång var det en tydlig skillnad mellan prissättningen av fiber kontra gammaldags ADSL-bredband. Fiber är mycket snabbare / bättre och med det att de nyare teknikleverantörerna skulle prissätta dem i enlighet därmed, och fiberbredband kostade allt upp till dubbelt så mycket. Det är helt enkelt inte fallet längre. Här, i skrivande stund är fiber bredband det enda sortens fast bredband som leverantörerna erbjuder, och det är inte speciellt dyrt.

FIBERBREDBAND KLARAR MÅNGA ENHETER

Har du lagt märke till hur du kan ansluta praktiskt taget allt till internet idag? De flesta hushåll har en dator av något slag – som måste anslutas. Om den har en skrivare som tillverkats under de senaste åren kommer den att vara ansluten. Din smartphone, och surfplatta om du har en. I våra hushåll har vi även förstärkare, DVD / blu-ray-spelare och TV som kan anslutas till internet. Beroende på hur många av dessa enheter ditt hushåll har, om de är mer än fem eller sex gamla, är chansen stor att du måste välja fiber.

VIKTIGT FÖR STORA HUSHÅLL

Det kan vara svårt att veta exakt den hastighet du behöver i ditt hushåll. Ju fler människor du lägger till, desto fler enheter måste du tänka på och desto mer komplicerat blir det. Generellt rekommenderar vi att du tillåter 10 Mbps per varje hushållsmedlem som är en aktiv, vanlig internetanvändare. Om den enskilda personen laddar ner spel och filmer eller strömmar video till YouTube eller Twitch, till exempel, bör du fördubbla det.

FIBERBREDBAND HAR I ALLMÄNHET SNABBARE ROUTRAR

Många av dagens routrar är helt och hållet anpassade för fiber internet, och ger därför en otroligt snabb internethastighet.

DET ÄR NÖDVÄNDIGT FÖR 4k STREAMING MED ULTRAHÖG DEFINITION (UHD)

Du kommer att behöva cirka 8 Mbps per HD-ström och 25-50 Mbps per UHD (4K)-streaming. Och dessa krav förvärras naturligtvis av att hushållets medlemmar vanligtvis tittar på TV vid samma tidpunkter på dagen. Om du har mer än en streamer i huset behöver du absolut fiber. Om de strömmar i 4K och laddar ner spel och filmer till en enhet, bör du antagligen välja den snabbaste anslutningen du kan få.

BÄTTRE FÖR GAMERS

Spel som Final Fantasy XV eller Forza Motorsport 7 på PC eller Xbox One X kan klocka in på en häpnadsväckande 120-150 GB. Om du inte har någon aning om hur stort det här antalet är 150 GB är detsamma som ungefär 30 HD-filmer eller 43 000 låtar. Det är stort. riktigt stor. Och det skulle ta en typisk gammaldags ADSL-anslutning 36 timmar att ladda ner. Det är en lång väntan. Om du är på fiber så skulle det kunna ta ungefär en timme.

VILKET FIBER BREDBAND ÄR BÄST?

Ownit. Det finns inget argument på det, från Ownits konkurrenter. Det har överlägset det snabbaste och mest pålitliga fiberbredband i Sverige. Tyvärr finns det inte överallt.

JÄMFÖR FIBER ERBJUDANDEN

Vad är skillnaden mellan supersnabb, ultrasnabb och hypersnabbt? Bredbandsleverantörer älskar att använda dessa ord, och de låter bra. Men vad menar de egentligen?

Bredband med hög hastighet

Bredband med hög hastighet har ingen officiell definition, med vad det specifikt hänvisar till förändras över tid. För tio år sedan kan “höghastighets bredband” ha hänvisat till 8 Mbps ADSL. Idag hänvisar det mer troligt till snabbt fiber av något slag. Supersnabbt fiber bredband, eller “Supersnabbt” avser alla bredbandsanslutningar med en nedladdningshastighet på mer än 24 Mbps och mindre än 300 Mbps. Hastigheter inom detta intervall är det som de flesta hushåll helst ska satsa på.

Ultrasnabbt fiberbredband

“Ultrasnabbt” hänvisar till alla bredbandsanslutningar med en nedladdningshastighet större än 300 Mbps och mindre än 500 Mbps. Endast vissa erbjuder ett allmänt tillgängligt paket i detta sortiment. Hastigheter som detta passar stora hushåll med extrema strömnings- och nedladdningskrav.

Hypersnabbt eller “gigabit” fiberbredband

Också kallad ‘gigabit’ bredband tack vare tendensen för dessa paket att stänga av 1 Gbps (en gigabit per sekund, eller 1000 megabit per sekund), “hyperfast” bredband hänvisar till alla bredbandsanslutningar med en nedladdningshastighet snabbare än 500 Mbps. Sådana förbindelser finns inte tillgänglig för hela befolkningen.

VILKET ÄR DET BILLIGASTE FIBER BREDBANDSAVTALET?

Det förändras hela tiden. För att ta reda på vad det absolut billigaste är idag, besök vår billiga bredbandsjämförelsessida – erbjudandena listas i prisordning, så vad som än är högst upp.

KAN JAG FÅ FIBERBREDBAND?

Mer än 97% av hushållen i Sverige kan nu få fiberbredband av något slag.

BEGRÄNSAT ELLER OBEGRÄNSAT?

Det finns knappt någon databegränsad plan idag. Om du kommer över en, kommer du inte att spara mycket pengar, om ens något, av att välja det. Och då måste du oroa dig för om du når den gränsen varje månad. Spara dig själv lite krångel och bara ta ett obegränsat abonnemang. Oavsett dina omständigheter är det alltid det bästa valet.

ÄR FIBER BREDBAND BÄTTRE ÄN ADSL BREDBAND?

Ja. Fiberbredband levererar hastigheter minst dubbelt så snabbt som ADSL, och för den snabbaste tillgängliga fibern, upp till 50 gånger så snabbt. Anslutna hushåll som använder internet mycket behöver fiberbredband.

KAN JAG ÄVEN FÅ MOBILT BREDBAND?

Ja. Om du behöver mobilt bredband så har vi även jämfört dom. Där finns det något som passar alla behov.